Europees Parlement verplicht digitale autoradio

Europees Parlement verplicht digitale autoradio

 

Vernieuwde «Europese elektronische communicatiecode» goedgekeurd

 

europees-parlement

 

Het Europees Parlement keurde gisteren de vernieuwde «Europese elektronische communicatiecode» (EECC) goed. Die verplicht onder meer dat alle nieuwe autoradio’s alle vormen van digitale radio via de ether moeten kunnen ontvangen. Een nieuwe autoradio met enkel nog FM en AM zal binnen twee jaar nergens nog mogen in de EU.

 
De verplichting tot “interoperabiliteit”, zoals dat heet, zal Europees weliswaar enkel gelden voor autoradio’s, maar daarnaast krijgen de landen van de Europese Unie individueel de vrijheid om zelf ook de verkoop van enkel analoge huishoudelijke radiotoestellen te beperken of zelfs helemaal te verbieden. Italië voert als eerste land binnen de Unie dergelijke maatregel trouwens al in, per 1 januari 2020. In ons complexe federale landje zou dergelijke maatregel enkel door de federale regering kunnen worden beslist.

 

De nieuwe directieve moet nu eerst nog formeel worden bekrachtigd door de Raad van de EU (de raad van ministers voor dit domein), waarna de tekst verschijnt in het Publicatieblad van de Europese Unie, wellicht begin 2019. De landen van de EU hebben vanaf dan twee jaar de tijd om alles om te zetten in hun nationale wetgeving.

 
De algemene verwachting is echter dat de Europese autosector en de producenten van autoradio’s niet nog eens twee jaar zullen wachten om zich in regel te stellen met de nieuwe directieve. De kans is dus groot dat de volgende twee jaar het aantal nieuwe auto’s met DAB+ als standaard al spectaculair zal stijgen, om tegen 2021 aan 100 procent te zitten.

 

Bescherming van de consument

 

Overigens spreekt Europa nergens specifiek over DAB+, maar enkel in het algemeen over “digitale radio via de ether”. In de praktijk zullen, zoals we trouwens al eerder schreven, alle nieuwe autoradio’s dus ook met digitale uitzendvormen als DRM en DRM+ overweg moeten kunnen.

 
Op zich is de nieuwe Code de logica zelve. De helft van de Europese bevolking wordt vandaag al gedekt door een of andere vorm van digitale radio via de ether. De volgende jaren zal die dekkingsgraad enkel maar (fors) toenemen. Vanuit het oogpunt van de bescherming van de consument is het dus niet meer dan normaal dat Europa strikter reguleert hoe nieuwe radiotoestellen overweg moeten kunnen met alle bestaande uitzendvormen, zowel analoog als digitaal.

 
Mede in functie van de veiligheid werd daarom geoordeeld dat minstens de autoradio’s overal en altijd in Europa elke vorm van digitale radio moeten kunnen ontvangen. Voor de bestaande analoge AM en FM geldt die verplichting dus niet, om de eenvoudige reden dat die in de auto vandaag als een vanzelfsprekendheid worden gezien in heel Europa. Bovendien wil Europa vooral geen roet in het eten gooien in de toekomstige uitdoofscenario’s voor analoge radio.

 

Geen DAB+ in smartphones

 

Toch is de nieuwe Code zeker geen algemene overwinning voor de protagonisten van DAB+. Die hoopten lang dat Europa ook de huis-, tuin- en keukenradio’s uniform zou reguleren. Niet dus, wat betekent dat de druk nu bij de verschillende landsregeringen zal komen te liggen.

 
Daarnaast leren we uit de kleine lettertjes van de nieuwe directieve ook dat de lidstaten de smartphoneproducenten niet zullen mogen verplichten om bv. een DAB+ chip te voorzien in de smartphones. Veel van de nieuwe smartphones hebben vandaag nog steeds een (al dan niet geactiveerde) FM-chip aan boord, maar volgens Europa is radio (via de ether, wordt hier bedoeld) op een smartphone in feite maar “een bijkomstige functie”.

 
Voor de radioamateurs geven we tot slot nog mee dat ook hun (gespecialiseerde) ontvangstapparatuur buiten schot blijft in deze nieuwe Code.
De volledige Nederlandstalige tekst (pdf) van de nieuwe EECC vind je hier. Met betrekking tot de materie rond digitale radio gaat het met name over artikel 113 en 113 annex XI.

 

511a5-radiovisie-logo-klein-png-463

 

5524c-140731294-1061

Plaats een reactie